tisdag 24 maj 2016

Rabarbermojito

I helgen bakade jag en kladdig rabarberkaka och maken gjorde en supergod rabarber-mojito. Vi får så löjligt mycket rabarber, och det känns ju liksom synd att inte använda så mycket som möjligt. Nu gjorde maken en STOR laddning rabarber-sirap, självklart kan man göra mindre, men den bör stå sig ganska länge i kylen och sommaren har ju bara börjat, så....


Rabarbermojito

Rabarbersirap
1 kg rabarber, skuren i bitar
6 dl socker
2 dl vatten

Koka rabarber, socker och vatten i ca 10 minuter, tills rabarbern kokat sönder och blivit mosig. Sila av vätskan i en sil, häll den i en kastrull och låt den koka ner i ca 5-10 minuter. Skumma av under tiden. Nu har du en rabarbersirap som är supergod, kan tänka mig att ringla lite sån över pannkakor ifall andan faller på t. ex. 

Rabarbermojito, 2 pers
1 dl vit rom
0,5 dl rabarbersirap
1 lime, tvättad och skuren i klyftor
1 näve myntablad
rejält med is
sodavatten (aka bubbelvatten)

Lägg allt utom sodavattnet i en shaker, kläm ur limen lite saft på vägen ner. Skaka kraftigt med isen så att smakerna från myntan kommer fram. 
Häll upp i ett fint glas och toppa med sodavatten. Dekorera med lime och mynta, eller kanske en bit rabarber!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar