Flaugnarde
4 ägg (eller 8 av mina egna, som är pyttesmå)
1½ dl florsocker
1,3 dl dinkelmjöl
1 dl mjölk
en nypa salt
6 katrinplommon
1-2 msk rom
Om man inte har just rom så funkar det med cognac, whisky eller någon likör med. |
Vispa sedan äggen riktigt fluffigt, innan du siktar ner mjöl och florsocker. Vänd försiktigt ner detta, och tillsätt sedan salt och mjölk. Lägg i katrinplommonen och även den resterande rommen, och rör om.
Häll smeten i en smord ugnsform, det går bra med en med löstagbara kanter. Plommonen kommer ha lagt sig i botten av smeten, så försök fördela ut dem jämt i formen.
Försök att inte äta upp ALL smet. Jag säger försök, för jag vet hur svårt det är... |
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, tills smeten stannat. Ibland, av oklar anledning, kan de ta dubbelt så lång tid, men i ärlighetens namn gör det inte så mycket om den får ett lager av lite lösare smet på ovansidan.
Servera med lättvispad grädde - allra helst smaksatt med lite punsch eller rom.
Viva la France! |
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar