Som förrätt serverade vi något jag inte har testat innan, eller förresten hade vi inte gjort någon av rätterna innan men nyår kändes ju som ett uppfriskande tillfälle att prova sin kokkonst på ;-)
Förrätt: Steak Tartare (råbiff då)
Finhackad ekologiskt innanlår
Finhackad rödlök
Hackade inlagda rödbetor
Kapris
Äggula
Dijonsenap
Bara en i församlingen hade ätit detta innan, men det visade sig vara helt fantastiskt gott! Skulle lätt kunna tänka mig att äta det som huvudrätt nästa gång, förutom att det var ganska jobbigt att skära köttet så smått.
Huvudrätt: Rosastekt ankbröst med het rödvinssås och mandelpotatispuré
Rödvinssåsen hade jag ju gjort dagen innan, receptet finns här.
Mandelpotatispuré
Koka mandelpotatis, samt ev. några jordärtskockor
Gör ett mos, med lite smör, grädde och salt och peppar
Tillsätt riven parmesan (eller om det nu är slut, ta västerbottenost istället)
Ankbröst, snitta skinnsidan och bryn den sidan i en stekpanna (utan fett, det blir en massa fett ändå). Lägg filéerna med skinnsidan upp i en ugnsform och kör in i ugnen på 150 grader, tills innertemperaturen är 52 grader. Stäng av ugnen, öppna luckan, täck med aluminiumfolie och låt stå minst 10 minuter. Skär upp i skivor och servera.
Som tillbehör hade vi ugnsrostade tomater, recpetet på det finns här.
Till efterätt blev det:
Polkagrispannacotta med rabarbersorbet
Pannacottan hade blivit godare med riktig polkagris, vi hittade bara sån där mjölig nu när vi handlade.
5 dl grädde
3-4 msk krossade polkagrisar
Koka upp grädden och smält polkagrisarna i.
2 gelatinblad, vattnade och urkramade.
Låt stå över natten i kylen.
Rabarbersorbet
3-400 g rabarber i bitar
1 dl vatten
1 dl socker (smaka av)
Koka till ett mos, kyl och låt stelna lite lätt i frysen ca en timme.
Vispa 2 äggvitor till ett fast skum och blanda ihop det med rabarberkompotten, frys sedan till önskad konsistens
Haha, ser att bilderna bara blir mer och mer suddiga... Det kan ev. ha att göra med de tomma glasen i bakgrunden. Åh, förresten, frukten är en pithaya... |
Spontant utrop från mig när jag läste efterrätten: Oh! Offa har visst ätit det redan (hos er?). Det måste jag prova!
SvaraRaderaVi har gjort sorbeten en gång innan, men inte pannacottan! Gott var det!
SvaraRadera