Filésaute à la Moutarde, 6-8 portioner
ca 800 g kycklingfile eller fläskfile, skuren i skivor
½ dl cognac
5 dl lätt creme fraiche
1 tärning grönsaksbuljon
kycklingfond efter smak
3-5 tsk dijonsenap
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 askar kryddkrasse
Salta, peppra lätt och bryn köttet i omgångar så att det får en riktigt krispig yta, gärna i tex en traktörpanna med lite högre kanter. När allt är brynt lägger du över allt i pannan. Häll på cognacen, skaka runt, och lyft snabbt bort pannan från spisen och fläkten (sänk gärna ner den en bit om du inte har högt i tak), håll undan ansikte och hår, och tänd på. Det blir lite av ett eldmoln i en sekund. Se till att all eld brunnit ut innan du sätter tillbaka pannan på spisen. Tillsätt creme fraiche och kryddor, smaka av med kycklingfonden, och låt det hela koka ihop i ca 20 minuter (kontrollera att köttet är färdigt). Späd med vatten o det blir för tjockt. Precis innan servering klipper du ner kryddkrassen och rör om - och voila, du har en otroligt smakrik och lyxig gryta!
Servera med kokt potatis eller hasselbakspotatis. |
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar