fredag 23 maj 2014

Umamimajonäs

Det här är alltså receptet på emulsionen vi gjorde i går, men jag tyckte inte att det ordet sa så mycket. Däremot kan man väl säga att det är en majonäs som på ett helt sinnessjukt sätt exploderar i munnen i en mix av sälta, umami och fyllighet... Vi åt den ju till röding, men den kan säkert passa till en del andra rätter med, typ lamm eller något nötkött.

Det här receptet är hälften av det jag gjorde i går, det blir ganska mycket, men jag tror det är svårt att liksom få till rätt konsistens om man gör mindre. Den står sig dessutom i kylskåp minst en vecka i en tättslutande burk.

Umamimajonäs
2 äggulor
1 riven vitlöksklyfta
saft och skal från 1 citron (ta i hälften från början och spara resten till avsmakningen)
1 msk kapris
1 msk flytande kycklingfond
25 g finriven parmesanost
100 g smör
2,5 dl neutral olja (typ solrosolja)

Skira smöret, ta bort det skirade smöret och bryn "bottensatsen" nötbrun. Det är den brynta delen som ska användas, det skirade smöret kan du spara till något annat.

Mixa ihop alla ingredienser förutom smör och olja.

Droppa ner oljan under kraftig vispning/mixning. Majonäsen blir jättetjock, vill du ha den tunnare kan du ta lite mindre olja, eller späda med mer citronsaft efter. Sist mixar du ner det brynta smöret. Smaka av! Det blir ganska så salt i smaken, men skulle du servera ihop med en bit surdegsbröd och en fisksoppa så blir sältan helt perfekt. Det går inte riktigt beskriva hur gott det här är, så snälla, snälla, testa att gör den själv!!!

2 kommentarer :

 1. Det låter jättegott! Måste provas!

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

  SvaraRadera