onsdag 11 november 2015

Gotländsk saffranspannkaka

Jag börjar bli så galet sugen på allt som hör julen till, vilket måste vara rekordtidigt för min del. Jag vill baka lussekatter, dricka glögg (redan tjuvstartat) och pynta hemma (delvis tjuvstartat, på vintrigt pynt som inte är direkt juligt). Ett bra substitut när man är som mest sugen är att göra den här ljuvliga saffranspannkakan, den påminner ganska mycket om ostkaka, men är löjligt enkel att göra...

Gotländsk saffranspannkaka, 8-10 portioner

2 små "korvar" färdig risgrynsgröt (ca 10 dl)
2 påsar saffran
1 msk sprit (tex vodka, cognac eller rom)
4 ägg
2 dl mjölk
4 msk socker
2 krm salt
4 droppar bittermandelextrakt, eller 4 rivna bittermandlar

Blötlägg saffran i spriten ett par minuter. Vispa ihop ägg, mjölk, socker, salt och saffran i en stor skål, och blanda ner gröten. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader tills den stannat och fått fin färg, vilket tar ca 25-40 minuter.

Servera som ostkaka - dvs med en klick sylt och lättvispad grädde!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar