torsdag 19 november 2015

Hjärnan är formbar och du designar den*

Idag hade jag förmånen att kunna gå på en inspirationsföreläsning på jobbet, det var hjärnkirurg Nisse Simonson som pratade om:

Allt du gör påverkas av din hjärnas uppbyggnad, men allt du gör påverkar också din hjärnas uppbyggnad.*

Det är så häftigt att höra på, att man själv kan stimulera och påverka hjärnan så att den faktiskt ändras och växer rent fysiskt (på micronivå). Däremot är det ju inget som sker av sig självt, man måste öva, nöta och upprepa för att hjärnan ska hitta nya banor, men bara att möjligheten finns gör det ju fantastiskt!

Jag gillar hur han förklarar det som ändå känns lite "allmänt känt", dvs att du själv kan välja om du ska vara en surkart eller en muntergök, genom att helt enkelt visa på att hjärnan kan lära sig att ta nya stigar och kopplingar, och övar man då på att ta den positiva kopplingen så kommer det vara DEN stigen som sedan blir ett primärt val eftersom den är "mer upptrampad".

Dessutom pratade han lite snabbt om det här med demens, och att det nu börjar kallas Diabetes typ III, eftersom risken för det kan minskas med 67% om man minskar på andelen kolhydrater (främst socker) och ser till att få 40 min rask promenad (eller motsvarande träning) om dagen. Både läskigt (att det är så vanligt när det finns så enkla medel att förebygga det) och häftigt, att man kommit fram till detta!

Jag och min kollega gick ut därifrån med lite ny energi och en massa positiva tankar, väldigt kul att få en liten boost i vardagen så här!

* = citat av Nisse Simonson

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar