söndag 23 oktober 2011

Älggryta

Åh vilken skillnad! Igår var maken och skulle köpa nåt annat kylbalsam, men fick med sig nån helt ny produkt hem som tydligen just var för vattenkoppor. Ett skum som dämpade klådan och var antibakteriellt och det verkade funka! Men visst, vattenkopporna börjar bli bättre med, men när man lägger på skummet så sitter Lukas helt still och sen är det inte lika gnälligt på en stund. I natt sov han dessutom riktigt bra, så nu känns det åtminstone som om det är på väg åt rätt håll!

Men nu ska jag inte prata vattenkoppor mer (någonsin om jag får bestämma), håller nämligen på och kokar älggryta! En kompis var jättesnäll och lät mig köpa 5 kg, lite blandade bitar, så idag blev det helt enkelt gryta. Den är i princip färdig nu, ska bara reda såsen lite, och jag kan skvallra om att den smakar ljuvligt!

Här har ni mitt recept (som vanligt utan mängder, höfta själva =)

Älggryta

Älgkött i grytbitar - bryn och lägg i en gryta
Lök, vitlök, palsternacka, rotselleri och morot - tärna och bryn, lägg över i grytan
Rimmat sidfläsk - skär i tärningar, bryn och lägg i grytan

Häll över rödvin och ev. en skvätt vatten, lägg i enbär och lagerblad. Låt grytan koka tills allt är mört (tog ca 3 h för mig), red ev med grädde och lite mjöl, smaksätt med lite rönnbärsgelé. Kör du LCHF, servera med broccoli och blomkål, annars tex rödbetor och potatis.

Rotfrukterna som är i blir ganska mosiga, vill man ha dem fastare får man lägga till dem senare... Kommer dessutom servera stekta färska champinjoner till, hade tänkt ha dem i grytan men de fick lixom inte plats (har som vanligt lagat mat för 23 personer).

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar