söndag 10 maj 2015

En oväntad kaka

Det är ju så himlans kul att experimentera i köket, med nya ingredienser och nya recept! Därför blev jag såklart sjukt nyfiken på det här receptet från Tasty Health, och så här blev resultatet:

Ser ju ut som vilken fantastiskt god kaka som helst, eller hur?!? Den smakar också som vilken god kaka som helst, saftig och med ett kanongott nöttäcke, men den innehåller kanske inte det man brukar använda i en kaka...

En oväntad kaka
(glutenfri och kan vara sockerfri med)

2 paket/burkar avrunna (sköljda) stora vita, ekologiska bönor
3 ägg
4 äggvitor
4 dadlar
4 msk valfritt socker eller sötningsmedel
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (går att ta en tsk bakpulver till om det kniper)
1 dl kokosmjöl
0,5 dl kokosolja (smält)

Nötkross
1-2 msk honung
2 msk kokosolja (behöver inte vara smält)
ca 250 g nötter, jag gillar en blandning på ca 150 g salta jordnötter och 100 g mandel

Sätt ugnen på 150 grader, och smöra en form och "fodra" med kokosflingor.

Börja med kaksmeten, häll i alla ingredienser utan kokosmjöl och kokosolja i en matberedare och mixa ett par minuter till smeten är helt slät. Tillsätt kokosmjöl och kokosolja och mixa tills det är ordentligt blandat. Smaka på smeten och få lite förhoppningar om en god kaka ;-) Bred ut smeten i en form med löstagbara kanter (min är ganska stor, ca 28 cm diameter).

Lägg i nötter, honung och olja i matberedaren (den behöver inte diskas mellan), pulsa tills du får så stora nötbitar som just DU vill ha. Bred sedan krosset över kakan och tryck ner det lite så det blir ganska slätt ovanpå.

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40-50 minuter, det kan vara lite knepigt att kolla så den är torr i mitten eftersom inte smeten är sådär jättekladdig, men det går om man pillar lite. Ta ut, låt svalna, och bjud på en kaka som INGEN kan tro att det är vita bönor i!



Rent teoretiskt KANSKE det blev en bit till morgonkaffet nu med... 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar