söndag 17 januari 2016

Vem kan inte älska den kombinationen!?!

Aaaaarrghhh... Vad trött jag är nu, men sådär skönt genomslut i hela kroppen som man nästan bara kan bli när man varit ute en lång stund i kylan. Nu när det faktiskt finns snö försöker jag komma ut så mycket som möjligt och åka längdskidor - fast det blir ju bara på helgerna för det är ju då man är ledig när det är ljust ute.

Igår började lördagen som vanligt med HIIT och fika (ett extremt jobbigt pass tyckte i alla fall jag), och efter fikat åkte jag upp till Hallby en sväng. Mycket skönt! Idag vaknade jag dessvärre med nackspärr (vet inte om det kom från HIIT, skidåkning eller kanske bara att jag sovit konstigt), men det är ju lite så med nackspärr att den blir banne mig inte bättre av att bara ligga still heller! Alltså skjutsade jag ner resten av familjen till bio - Den Gode Dinosauren - och åkte så själv vidare upp till Hallby igen.

Det var liiiiite trögt just i kroppen, men shit, i strålande solsken, under en klarblå himmel och i -10 grader så var det sådär löjligt, gnistrande vackert att det ändå blev en fröjd! Medans jag kasade runt där i spåret funderade jag lite på varför jag tycker längdskidor är så himla kul, och kom fram till flera saker:


  • Snön. Det är så fint med snö, allt blir ljusare och renare, och så dämpar den alla ljud - speciellt när det är riktigt kallt som idag. 
  • Meditationen. Eftersom jag nästan alltid åker själv, så blir det just en meditativ stund. Ingen som tjatar, inga måsten, ingen att anpassa sig till, och dessutom är kroppen upptagen så huvudet kan vandra fritt.
  • Träningen. Jag som hatar att springa älskar däremot utmaningen med skidor. Även om jag anstränger mig (jag ska inte säga åker fortare, för jag åker nog rätt sakta, som den hobby-åkare jag är) så kan man ändå andas, och dessutom går det att variera ansträngningen genom att åka på olika sätt. Dessutom tränar ju längdskidåkning hela kroppen, från topp till tå, för att inte tala om balansen. 


Så, har du inte testat själv så rekommenderar jag varmt att prova, i vuxen ålder. Jag hade pjäxor och bindningar som var ok, så jag har bara köpt nya skidor (typ 800 kr). Att hålla på och valla varje gång skulle göra skidåkningen till ett för stort projekt, så på mina skidor har jag klistertejp och en väldigt allsidig glidvalla, så jag klarar mig i princip en säsong på det (beroende på hur mycket jag åker då). Det funkar bra när man åker på hobby-nivå tycker jag!

Nu, nästan en mil senare, måste jag säga att jag inte tänker göra ett dugg mer idag, jag tänker helt enkelt slå mig ner i soffan och stanna där, gud så gött!!!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar