söndag 22 juli 2012

Apfelstrudel

Såklart kan man ju inte låta bli att äta en apfelstrudel när man är i Tyskland (ja, jag vet att den är från Österrike, men den känns nästan lika tysk för mig), och nu när vi är hemma och det ännu är semester så tänkte jag göra en egen. Den blev nog faktiskt något av det godaste jag någonsin bakat, så här är receptet!
Bästa bakverk jag någonsin gjort!
Apfelstrudel

1 pkt filodeg
ca 125 g smör
1½ dl ströbröd
3-4 msk muscovadosocker
kanel
4-5 äpplen

1 pkt färdig filodeg, pensla smält smör mellan lagren (jag tror det var ca 8 lager i det paketet jag köpte) och lägg ut på ett bakplåtspapper.
Blanda ca 1½ dl ströbröd med ca 2-3 msk smält smör, samt ca 1 msk muscovadosocker och kanel efter behag =)
Skiva ca 4-5 äpplen tunt och blanda med ca 2-3 msk muscovadosocker och kanel så att det kommer ungefär lika mycket på alla skivor.
Lägg ut ett lager (ca 1/5) av ströbrödet på en kortsida av filodegen, och lägg över ett lager med äppelskivor. Vik över degen ett varv. Upprepa sedan ca 4 gånger, lägg ett lager med ströbröd och äpplen precis framför rullen, och vik över allt försiktigt.
Pensla sedan rullen med lite smör och strö på lite muscovadosocker. In i ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter, pensla gärna med smör under tiden. Låt den stå i en kvart eller så efter, innan du skär upp den och serverar med vaniljglass!

Uppdatering januari 2016 - det är även fantastiskt gott att byta ut ströbröd med smör och socker mot riven mandelmassa!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar