torsdag 3 december 2015

Planering av julmaten

Idag har jag varit hemma och vabbat med båda barnen, som vaknade med magont, och eftersom det går magsjuka på dagis så tog vi det säkra före det osäkra. Det visade sig vara falskt alarm dock (troligtvis lite mycket julmat igår på julbordet), men nu fick jag ju ändå hela dagen på mig att fundera över julen!

Vi brukar alltid vara hemma hos oss och fira jul, så även i år, men i år äter vi även mat hos oss och inte "bara" fika och ostbricka. Lite extra kul, speciellt som vi är en person fler i år med =)

Eftersom jag ALLTID har mat i huvudet, på ett eller annat sätt, har jag självklart även börjat planera vad jag ska servera på det här "julbordet". Eller ja, inte riktigt julbord, mer som ett festbord med jul-tema, för hur gott det än är med Jansons, köttbullar och skinka, så blir det liksom alltid för mycket av fet, stabbig och salt mat, vilket resulterar i att alla bara sitter i soffan och har paltkoma.

Alltså, mina funderingar går i följande banor:

Egengravad lax.
Rostad brysselkålssallad med pinjenötter
Crostini med prosciutto, fikon och nån ost
2 - 3 egengjorda sillar (tips?)
Picklad rödlök
Små köttbullesmörgåsar
Ceviche av nåt slag
Foccacia och hemgjord färskost
Ostar

Så, ganska mycket fisk (nytillskottet äter inte kött, men det är också gott att äta nåt annat än bara det), och så lite mer "cocktail-format" på maten.

Det här är bara en första lista, dels måste jag kolla så jag hinner göra sakerna och inte allt ska göras precis innan servering, och sen kommer jag säkert hitta mycket mer inspiration framöver med... Men, jag tar GÄRNA emot alla förslag, helst på sånt som inte är helt traditionellt!

Dessutom måste man ju hitta på en trevlig välkomstdrink på jultema med, för att inte tala om dessert och kanske nåt litet att dricka efter maten med...

Kanske en gotländsk saffranspannkaka till efterrätt?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar